"Ағзаға ең пайдалы дәрумендер" "Самые полезные для организма витамины" » №31 мектеп
Алматы қаласы Білім басқармасының
«№31 жалпы білім беретін мектеп»
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі:
+7(7272) 57-08-68
Есепші бөлімі:
+7(7272) 57-08-69
Нашар көрушілер
нұсқасы
» » "Ағзаға ең пайдалы дәрумендер" "Самые полезные для организма витамины"
04
тамыз
2022

"Ағзаға ең пайдалы дәрумендер" "Самые полезные для организма витамины"





Олардың қатарына құрамында нәрлі заттары, фитохимиялық қосындылары, дәрумендері, минералдары, антиоксиданттары мен пайдалы майлары бар өнімдер еніп отыр. Бұл туралы MIGnews порталы хабарлайды.
Боуденнің айтуынша, ол адамды жүз жасқа жеткізетін тағамдардың тізімін жасаған.
Сонымен, денсаулықты кеселден қорғайтын өнімдер – мыналар: жидектер, атбұршақ, жаңғақ, қаймағы айырылмаған сиыр сүті, майлы балық, мал еті, жұмыртқа, орамжапырақ, алма, сарымсақ пен пияз, анар және көк шай.
Ғалымның айтуынша, жеміс-жидек құрамында қант аз, бірақ жасуша көп болады, сол себепті жидектер ең пайдалы өнім саналады. Ал атбұршақ тоқішек қатерлі ісігі мен сусамырдан қорғап, дене салмағын реттей алады. Линолен қышқылына бай сиыр сүті, сондай-ақ орамжапырақ, сарымсақ пен пияз да, анар мен көк шай да обыр ауруынан сақтайды. Майлы балық қан айналымы мен ми жұмысын реттейді. Мал еті болса B12 дәрумені мен ақуызға толы. Алма – тіс, өкпе, қан қысымы ауруларына ем.
Дәрумендер
Жеміс-жидек, көкөніс, өсімдік шырыны, міне осының бәрі дәруменге бай. Тамақтанған кезде алдымен осылардан бастаған дұрыс.
Әйел реңі тартымды болу үшін таңертең, түсте, кешке барлық тамаққа дәрумен қосқан абзал. Оларды таблетка түрінде қолданған да жақсы.
Қай дәрумен қандай тамақта көп болады? Енді осы сұраққа жауап берейік.
А дәрумені сарғыш не қызыл түсті тағамдарда кездеседі. Олар - сәбіз, қауын, қызанақ, балық майы, сиыр бауыры, жұмысртқа, сары май, ірімшік, рауғаш, қаймақ, т.б. Құрамында А дәрумені бар тағамдарды күн түспейтін қараңғы жерде сақтайды. Оларды ыстық сумен жумайды.
А дәрумені көздің көру процесіне қатысады. Бұл дәруменнің өсіп-өну және зат алмасу үшін маңызы өте зор. Соңғы деректерге қарағанда ағзаға бір тәулікте бұл дәруменнен 1,5 мг керек екен.
В1 дәрумені ашытқы, бауыр, сәбіз, сүт, саңырауқұлақ құрамында көп кездеседі. Күнделікті тағамда бұл дәрумен жеткіліксіз болса, көбінесе жүйке жүйесі зақымданады, сондықтан тәулігіне 2-3 мг В1 дәрумені қажет.
В2 дәрумені ашытқы, бауыр, жұмыртқа, сүт, ірімшік, қара нан, ет, балық, көкөністерде кездеседі. Бұл дәрумен әр жасушаның өсіп-жетілуіне әсер етеді.Ол жетіспесе адам жүдеп, шаршап, ерні, өкшесі жарылып, көздің көруі нашарлап, жарыққа қарай алмай көзі жасаурайды. Терінің сыртқы қабаты түлегіш келеді. Салқын кезде және ыстықта адам ағзасына оның қажеттілігі одан сайын арта түседі. Оның күнделікті мөлшерінің 2,5-3 мг болғаны абзал.
Дәрумендердің В тобына бұл аталғандардан басқа В6, В12 түрлері де жатады. Олардың да өзіндік әсерлері бар.
В6 жетіспесе, қан азайып, тамаққа тәбеті шаппай, ашуланшақ, ұйқышыл, кейде бет, мойын терісі қабынып, кейде қояншық ауруына тап болады. Бұл дәрумен жануарлар мен өсімдіктерде өте көп. Әсіресе, ашытқы, бидай, бауыр, ет, бүйрек, жұмыртқа, күріш жармасында кездеседі. Ересек адам оны күніне 1,5-2 мл шамасында керек етеді.
В12 дәруменінің физикалық рөлі өте зор. Оның зат алмасуына, жүйке жүйесіне, қанның құрамына үлкен әсері бар. Бұл дәрумен екіқабат әйелдерге және жемсау (зоб) ауруына шалдыққан адамдарға өте пайдалы. Көбінде піскен ет, бауыр, бүйрек, жұмыртқа, сүттің құрамында көп болады.
С дәрумені итмұрын, қарақат, пияз, қызанақ, картоп, капуста, алма, апельсин, бүлдірген, қарбыз, сәбіз, қияр, жүзім, алмұрт, асқабақ құрамында болады. Тағамда С дәрумені жеткіліксіз болса, адам қырқұлақ ауруына шалдығады. Қырқұлақ дегеніміз тіс түбінің, қызыл иектің зақымдалуы. Сол сияқты қырқұлаққа шалдыққанда жүйке жүйесі нашарлайды.
С дәрумені суда жылдам ериді. Сондықтан тамақ құнының жоғалмай, дәруменнің азаймауы үшін дастарханға қояр алдында әзірлеу керек.
С дәрумені итмұрында аса көп. Соған орай күзде көп жинап алып қысқа сақтауға болады. Суға езіп, тұнбасын ішеді. Негізінде адамға тәулігіне 50-100 мг мөлшерінде С дәрумені қажет.
Д дәрумені екіқабат әйелдерге өте пайдалы. Ол жұмыртқа, сары май, қаймақ, сүт, саңырауқұлақ, балық майы құрамына енеді.
Д дәрумені кальций мен фосфордың алмасуын реттеуге қажет. Оның ерекше қасиеті сыртқы ортада өзгере қоймайды. Сондықтан тағамды қандай түрмен даярласа да, ол дәруменді байыптандырмайды.
Осы аталған дәрумендермен қоса Е, К, РР, Р деген дәрумендер де ағзаға үлкен әсер етеді.
Е дәрумені жыныс бездерінің қызметін жақсартады. Күнделікті пайдаланған тағамдардың ішінде өсімдік майында көп болады.
К дәрумені күнделікті пайдаланатын барлық тағамдарда кездеседі. Олар тіпті ішектегі кейбір бактериялардың әсерімен жаңадан пайда болып отырады. Сондықтан бұл дәруменнің жетіспеуі бойға тараған кейбір аурудың салдарынан деп түсіну керек. К дәруменінің қанды ұйытудағы маңызы зор. Ғалымдардың ұйғаруынша, тәулігіне адамға 0,2-0,3 мг К дәрумені қажет.
РР дәруменінің ағзада жетіспеуі пеллагра деген дертке ұшыратады. Оның негізгі белгілері іш өту, тері қабынуы, т.б.
РР зат алмасуға қажетті ферменттердің құрамына кіреді. Адам ағзасының бұл дәруменге деген қажеттілігі күніне 15-30 мг. Ол бауырда, ашытқыда, қозықұйрықта көп кездеседі. Бұл дәрумен қарын сөлін өндіруге, ұйқы безінің жұмысына, бауыр қызметіне, қызыл қан түйіршіктерінің түзілуіне, сүт қышқылының алмасуына тікелей әсер етеді.
Р дәрумені (биофлавоноидтар) аскорбин қышқылына ұқсас. Сондықтан ол С дәрумені бар тағамдардың құрамында жиі кездеседі. Оның физиологиялық қасиеті - ұсақ қан тамырларының нәзіктігін және өткізгіштігін азайту. Р дәрумені шайдың құрамында көп. Сондықтан қазақ келіншектерінің арасында бұл дәруменнің жетіспеуі өте сирек кездеседі. Оларда қан тамыры ауруы да жиі болмайды. Өйткені ол ұсақ қан тамырларын бекітіп, серпімділігін арттырады. Шайдың маңызын осыдан көруге болады.


В их число входят продукты, содержащие питательные вещества, фитохимические соединения, витамины, минералы, антиоксиданты и полезные жиры. Об этом сообщает портал MIGnews.
По словам Боудена, он составил список блюд, которые приведут человека к ста годам.
Итак, самыми полезными для здоровья продуктами являются: ягоды, бобы, орехи, коровье молоко без сметаны, жирная рыба, мясо крупного рогатого скота, яйца, капуста, яблоки, чеснок и лук, гранат и зеленый чай.
По словам ученого, фрукты содержат меньше сахара, но больше клеток, поэтому ягоды считаются самым полезным продуктом. А атеросклероз может регулировать массу тела, защищая от рака толстой кишки и сусамыра. Коровье молоко, богатое линоленовой кислотой, а также капуста, чеснок и лук, а также гранаты и зеленый чай защищают от рака. Жирная рыба регулирует кровообращение и работу мозга. Мясо крупного рогатого скота богато витамином B12 и белком. Яблоки-лечение заболеваний зубов, легких, артериального давления.
Витамины
Фрукты, овощи, растительный сок-все это богато витаминами. Когда вы едите, лучше сначала начать с них.
Чтобы женский тон был привлекательным, лучше всего добавлять витамин во все приемы пищи утром, днем, вечером. Их также лучше использовать в форме таблеток.
Какой витамин В какой пище содержится больше всего? Теперь давайте ответим на этот вопрос.
Витамин А содержится в продуктах оранжевого или красного цвета. Это морковь, дыни, помидоры, рыбий жир, говяжья печень, масло, сливочное масло, сыр, раугаш, сметана и т. д. Продукты, содержащие витамин А, хранят в темном месте, защищенном от солнца. Их не моют горячей водой.
Витамин А участвует в процессе зрения. Этот витамин очень важен для роста и обмена веществ. По последним данным, организму необходимо 1,5 мг этого витамина в сутки.
Витамин В1 содержится в большом количестве в дрожжах, печени, моркови, молоке, грибах. Если этого витамина недостаточно в повседневной пище, часто повреждается нервная система, поэтому требуется 2-3 мг витамина B1 в день.
Витамин В2 содержится в дрожжах, печени, яйцах, молоке, сыре, черном хлебе, мясе, рыбе, овощах. Этот витамин влияет на рост и созревание каждой клетки.Когда его не хватает, человек истощается, устает, губы, пятки трескаются, зрение ухудшается, глаза не могут смотреть на свет. Внешний слой кожи шелушится. В прохладное время и в жару потребность человеческого организма в нем возрастает еще больше. Желательно, чтобы его суточная доза составляла 2,5-3 мг.
В группу витаминов в, помимо перечисленных, входят также виды В6, В12. У них тоже есть свои эффекты.
При недостатке В6 кровь уменьшается, аппетит к пище отсутствует, появляется раздражительность, сонливость, иногда воспаляется кожа лица, шеи, иногда возникает кроличья болезнь. Этот витамин в изобилии содержится в животных и растениях. Особенно он содержится в дрожжах, пшенице, печени, мясе, почках, яйцах, рисовых хлопьях. Взрослому требуется около 1,5-2 мл в день.
Физическая роль витамина B12 огромна. Он оказывает большое влияние на обмен веществ, нервную систему, состав крови. Этот витамин очень полезен для женщин и людей, страдающих кормом (зобом). Большинство из них содержат большое количество вареного мяса, печени, почек, яиц, молока.
Витамин С содержится в шиповнике, смородине, луке, помидорах, картофеле, капусте, яблоках, апельсинах, ежевике, арбузах, моркови, огурцах, винограде, грушах, тыкве. Человек заболевает опоясывающим лишаем, если в пище недостаточно витамина С. Опоясывающий лишай-это повреждение дна зуба, десен. Точно так же, когда вы страдаете опоясывающим лишаем, нервная система ухудшается.
Витамин С быстро растворяется в воде. Поэтому готовить нужно перед тем, как положить на стол, чтобы не терялась стоимость еды и не уменьшалось количество витаминов.
Витамин С содержится в шиповнике. В связи с этим осенью можно собрать много и хранить недолго. Размять в воде и выпить настойку. В принципе, человеку необходим витамин С в количестве 50-100 мг в сутки.
Витамин D очень полезен для двойных женщин. Он входит в состав яиц, сливочного масла, сметаны, молока, грибов, рыбьего жира.
Витамин D необходим для регулирования обмена кальция и фосфора. Его уникальное свойство не меняется во внешней среде. Поэтому независимо от того, с каким видом готовят пищу, она не обогащает витамин.
Наряду с этими витаминами большое влияние на организм оказывают витамины Е, К, РР, Р.
Витамин Е улучшает функцию гонад. Среди продуктов, которые вы употребляете ежедневно, много растительного масла.
Витамин К содержится во всех продуктах, которые вы употребляете ежедневно. Они даже появляются заново под воздействием некоторых бактерий в кишечнике. Поэтому следует понимать, что дефицит этого витамина является следствием какого-то заболевания, которое распространилось на рост. Витамин К важен для свертывания крови. По мнению ученых, в сутки человеку необходимо 0,2-0,3 мг витамина К.
Недостаток витамина РР в организме приводит к заболеванию пеллагрой. Его основными симптомами являются диарея, воспаление кожи и т. д.
РР входит в состав ферментов, необходимых для обмена веществ. Потребность человеческого организма в этом витамине составляет 15-30 мг в день. Чаще всего встречается в печени, дрожжах, плодожорке. Этот витамин напрямую влияет на выработку желудочного сока, функцию поджелудочной железы, функцию печени, образование красных кровяных телец, метаболизм молочной кислоты.
Витамин Р (биофлавоноиды) аналогичен аскорбиновой кислоте. Вот почему он часто содержится в продуктах, содержащих витамин С. Его физиологическое свойство-уменьшать хрупкость и проницаемость мелких кровеносных сосудов. В чае много витамина Р. Поэтому дефицит этого витамина среди казахских невест встречается крайне редко. У них также часто нет сосудистых заболеваний. Это потому, что он укрепляет мелкие кровеносные сосуды и повышает их эластичность. Здесь можно увидеть значение чая.